Mikrolån
Livlinansecondhand stöder Ankarstiftelsens verksamhet med mikrolån i staden Medellín i Colombia.

Ankarstiftelsen har för närvarande 150 företag som jobbar efter denna modell.

För att stötta denna vision kan du skicka pengar till Ankarstiftelsens kontrollpostgiro: 90 14 01-0. Märk med ditt personliga givar-nummer: MIC 98.
Mikrolån är ett lån till kvinnor som vill starta företag. Lånet brukar vara ca 3000-4000 SEK och betalas tillbaka med god ränta på 1-3 år. Räntan omvandlas till nya lån för kvinnor.

Målgruppen är kvinnor som suttit i fängelse eller vars män sitter i fängelse. Dessa kvinnor har oftast en extrem, svår livssituation och tillhör den mest utsatta gruppen. De kan vara duktiga, men får ingen chans.

Adriana María Restrepo

Adriana bor i San Javier i Medellín. Hon är ensamstående mamma och har fem barn. Pappan till två av hennes barn sitter i fängelset Pedregal i Medellín, hittills har han avtjänat ett år av ett långt fängelsestraff.
Adriana arbetar med ett projekt utvecklat för och tillsammans med ungdomar som är offer för drogmissbruk. Adriana blev beviljad ett microlån med syfte att utöka Second hand-verksamheten, som hon sedan fyra år tillbaka arbetar med från hemmet.

Emilse de la Ossa
Emilse är ensamstående mamma och bor tillsammans med sin dotter och sin son i stadsdelen Manrique. Hennes son är multisjuk, har bland annat CP och epilepsi. På grund av detta kan Emilse inte gå hemifrån för att arbeta.
Barnens pappa avtjänar ett 6-årigt fängelsestraff på fängelset Bellavista.
Emilse har blivit beviljad ett microlån för att skapa sitt företag där hon föder upp och säljer kycklingar. Målet med microföretaget är att uppfylla familjens ekonomiska behov och erbjuda andra anställning.

Ana Felisia Herrera, 78 år
Ana Felisia är änka och flykting på grund av våldet i Colombia. Hon bor i stadsdelen Robles. Hon stiger upp klockan 4 på morgonen för att arbeta.

Ana Felisias dotter avtjänar ett fängelsestraff på fängelset Buen Pastor i Medellín. Därför får Ana Felisia ta ansvaret för hennes tre barnbarn.

Flickornas pappa avtjänar också ett fängelsestraff. Ana Felisia har fått ett microlån och planen är att hon genom microföretaget ska kunna försörja "sina" tre flickor. Hennes affärsidé är att sälja snabbmat. Företaget heter "Mormors delikatesser". För henne betyder möjligheten att starta upp sitt eget microföretag, förutom att försörja familjen, även att förverkliga hennes livs dröm. Trots sin höga ålder drömmer hon om att bli en god företagande kvinna och erbjuda arbete åt andra änkor, som är krigsoffer i Colombia.

Leidy Julieth David
Leidy bor tillsammans med sina 5 barn i stadsdelen Popular i Medellín. Hon är ensamstående och har fyra döttrar, 16, 15, 13 och 5 år gamla och en son, 11 år gammal.

Pappan till två av Leidys barn avtjänar ett fängelsestraff. Enligt Leidy fördes han till ett annat fängelse och hon vet därför inte var han är eller hur lång tid han kommer att sitta inne.

Laidy beviljades ett microlån för att utveckla sin affärsidé som är att starta en restaurang som serverar kinesisk mat. Hennes mål är att tjäna tillräckligt för att täcka familjens ekonomiska behov, uppfylla drömmen att bli en microföretagare och förbättra livskvaliteten. Hon längtar efter att ha ett eget hus och ge sina barn möjliget till att studera vidare på universitetet.

Mirian Ester Amador, 46 år
Mirian bor i stadsdelen Comuna 8, Medellín. Hon har tre söner, 19, 14 och 11 år gamla och två döttrar 18 och 11 år gamla.
Mirian dömdes till tre års fängelse, hon avtjänade 20 månader i kvinnofängelset Pedregal och de resterande månaderna avtjänade hon i hemmet, med villkorlig frihet. I augusti i år hade hon avtjänat hela straffet.

Tidigare levde Mirian på gatan i två år, där hon använde och sålde droger. När hon var i detta tillstånd greps hon av polisen och dömdes till fängelse. I samband med detta fråntogs hon vårdnaden av sina barn.

Efter en tid fick hon åter vårdnaden av barnen och medan hon var i fängelse tog barnens pappa hand om dem. Nu bor Mirian åter med sina barn och hon har slutat med droger.


Hon drömmer om att bli en produktiv företagare, som kan försörja sin familj och ge arbetstillfällen åt andra. Hon beviljades ett microlån och hennes microföretag heter; Köp och försäljning av återvinningsmaterial (så som aluminium, koppar, glas och kartong).

Kelly Johana Martínez, 29 år
Kelly bor i stadsdelen, El Tablazo i Copacabana Antioquia. Hon har två döttrar, 10 och 8 år gamla och en son, 5 år gammal. Kellys bror, Ninson Antonio Martínez Oquendo, som för sex år sedan var den som försörjde barnen avtjänar nu ett 12 år långt fängelsestraff i fängelset Bellavista. Hittills har han avtjänat 2 och ett halvt år.

Kelly har en affärsverksamhet som heter Doña Otilia där hon säljer matvaror och städprodukter. Kelly sköter affären hemifrån vilket gör det möjligt att arbeta och vara med sina barn samtidigt. För att vidareutveckla verksamheten beviljades Kelly ett microlån. Kellys framtidsplan är att utöka verksamheten till en större affär, med egen lokal.
Kellys barn är med i Ankarstiftelsens fadderbarnsverksamhet Nya Skapelser.

Mabel Leandra Urrea
Mabel bor i stadsdelen Manrique i Medellín. Hon är ensamstående och har en son som är 9 år gammal. Mabels pappa avtjänar sedan drygt 3 år tillbaka ett fängelsestraff i fängelset Picaleña Tolima. Straffet är totalt på 16 år och tre månader.

Mabel beviljades ett microlån för att utvidga sin affärsverksamhet där hon säljer skönhetsprodukter ur katalog. Hennes förhoppning är att kunna förbättra inkomsten, vara produktiv och samtidigt tjäna andra. Mabel drömmer om att ha ett eget hus och att kunna ge anställning åt andra.

Mabels son är med i Ankarstiftelsens fadderbarnverksamhet, Nya Skapelser.

Catalina García, 31 år
Catalina bor i stadsdelen Manrique, las Granjas i Medellín. Catalina har tre döttrar; 15 år, 11 år och 18 månader gamla. Hennes make är dömd till 9 års fängelse och har hittills avtjänat ett år i fängelset Bellavista i Medellín. Under de senaste 15 åren har han suttit i fängelse 6 gånger.

Catalina är duktig på manicure och pedicur, och har nu blivit beviljad ett microlån för att kunna starta sitt eget microföretag. Hennes plan är att kunna arbeta med nagelvård i hemmet samt hemma hos klienter.
Catalinas dröm för framtiden är att ha en frisörsalong där hon kan ge anställning åt andra, förbättra sin inkomst för att försörja sin familj och ge sina döttrar bättre förutsättningar i livet.
Catalinas döttrar är med i Ankarstiftelsens fadderbarn-verksamhet, Nya Skapelser.